Oleuropein Nedir ve Ne İşe Yarar ?

Zeytin ağaçlarının damarlarında dolaşan en etkili, en baskın ve dünyanın en güçlü fenolik – biyoaktif bileşiklerinden biri olan Oleuropein (Türkçe Oleropin) keşfedilmiş en güçlü antioksidanlardan biridir. (ORAC – Value Serbest radikal temizleme kapasitesi) 4.000.000 qmol/100 gr). Zeytin ağaçlarının kök, gövde, meyve ve yapraklarında bulunur. Ağacın zararlılara ve hastalıklara karşı kendisini savunmak için geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Anti-mantar, anti-bakteriyel, anti-viral, anti-inflamatuar (Enfeksiyon) özellikleri ile zeytin ağaçlarının binlerce yıl yaşamasından ve üremeye devam etmesinden sorumlu olduğu düşünülmektedir. Oleropin antioksidan savunma sistemine güçlü bir destek sunar. Antioksidanlar, çeşitli kronik rahatsızlıklara, erken yaşlanma belirtilerine karşı vücudu koruyan en temel savunma mekanizmalarıdır. Oksidatif stresi engelleyerek kanser; yüksek kolesterol, damar sertliği ve kardiyovasküler rahatsızlıklara karşı koruma sağlayabilir.

Temel Faydaları / Etkileşimleri 

Zeytin yaprağı ekstraktında temel etken madde olarak bulunan Oleuropein vücudun temel faaliyetleri sonucu ve dış etmenler ile oluşan serbest radikallerin temizlenmesinde etkilidir. Serbest radikallerin hücre içerisinde birikmesi hücre ölümlerinin başlıca nedeni olarak kabul görür. Serbest radikaller vücutta oksidatif strese neden olduğundan, oleropin oksidatif stresin düşürülmesine yardım eder. Oksidasyona bağlı olarak gelişen yüksek LDL kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde etkilidir. Kolesterol düşürücüdür. 

Bununla beraber daha çok arterosklerotiktir. Yani damar içerisinde oluşan makrofaj kaynaklı plaklanmayı engeller. Damar sertliğine karşı koruyucudur.

Pankreasın yeterli düzeyde veya hiç insülin salgılamaması ve oleropin ilişkisi araştırılmıştır. Yetersiz insülin düzeyi -glikoz metobolizması üzerinde etkili olduğu ve kan şekeri düşürücü (tip2 diyabet) etkilerinin varlığı kabul edilmektedir.

Çeşitli tümör örnekleri üzerinde yapılan klinik çalışmalarda, özellikle meme, prostat ve kolon tümörü durdurucu ve metastaz olasılığını düşürücü etkileri vardır.

Bilinmesi Gerekenler

İlaç Değildir !

Zeytin ve zeytin ürünlerine alerjisi olan bireyler kullanamaz.

Bunlar için Kullanılır :

  1. Antioksidan ve Anti-enfeksiyon

  2. Estetik-Güzellik

  3. Kardiyovasküler / Kalp-damar sağlığı

  4. İnsülin hassasiyeti / Tip 2 diyabet

  5. Genel Bağışıklık sistemi destekleyici

  6. Yara iyileştirici

Dikkat Edilmesi Gerekenler :

Zeytin ve zeytin ürünlerine karşı alerjik reaksiyon göstermek mümkündür. Bilinen bir zeytin ürünü alerjisi olanların kullanmaması gerekir.

Oleuropein Nasıl Kullanılır ve Kullanım Alanları Nelerdir ?

Zeytin yaprağı ekstraktı Oleuropein Türkiye de ilgili bakanlıkça izin verilen kullanım miktarı 345 mg/gün olarak belirlenmiştir. Biyo yararlanım açısından yeterli miktar ekstraktın içeriğinde %oleropin miktarı ile ilişkilidir. Daha fazla %oleropin içren ekstrakt daha fazla yararlanım sunar. Özellikle LDL kolestrolün düşürülmesi için günlük en az 10 mg oleuropein kullanılmalıdır.

1. Oleuropein  Kaynakları :

Oleuropein başlıca kaynağı zeytin ağaçlarının yapraklarıdır. Kök-gövde ve meyvelerine göre daha yüksek oleropin ihtiva ederler. Oleropin zeytinyağında ve zeytin meyvesinde de bulunur. Meyvelerin olgunlaşması ile birlikte azalmaya başlar (Siyah Zeytin) Oleropin, fenolik bir bileşik olduğundan su ve hava ile temas etmesi durumunda hızlıca okside olur ve çözünür. Bu nedenle zeytinyağının oleropin içeriği oldukça düşüktür.

 

2. Kalp ve Damar Sağlığı (Kardiyovasküler)

2-1 Kalp Dokusu: 20,7 mg/kg oleropin ve obez bir diyet ile benlenen farelerde, LV diyastolik sertlik ve fibrozis de görülen olumsuz değişiklikler ortadan kaldırılmıştır. Sonuç olarak olumsuz beslenme koşullarının getirdiği kardiyovasküler risklerin engellenmesinde kullanılabilir.

2-2 Hipertansiyon: 8 hafta boyunca günde 1000 mg ekstrakt %19,9 Oleuropein vücut-11,5+/-8,5) ve kalp basıncını(-4,8+/-5,5) 25 mg captopril (hipertaniyon ilacı) aktif kontrolü ile karşılaştırılabilir derecede azaltmıştır. Tansiyonu normal bireylere verildiğinde tansiyon seviyesinde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Oleuropein tansiyon düşürücü değil, tansiyon dengeleyicidir.

2-3 Kolestrol ve Trigliseridler: Damar tıkanıklığı ve kötü kolesterol bulunan fareler ile yapılan çalışmalar, oleropin’nin kötü kolesterolü düşürdüğünü belirtti  Kanda serbest radikal etkisi ile oksitlenen kolesterol artışının engellenmesinde etkilidir.

2-4 Damar Tıkanıklığı: Oleuropein anti LDL oksidasyonu etkisi ile, makrofaj kaynaklı plaklanmayı engelleyerek damar tıkanıklığı riskini düşürür. 

3. İltihaplanma ve Bağışıklık Sistemi

3-1 Soğuk algınlığı ve Grip Etkileşimleri: Düzenli oleropin tüketiminin 200 mg/gün influenza A virisüne (PR8) karşı virüs öldürücü aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir. Bu etki için standardize edilmiş ekstre kullanılması önemlidir.

3-2 Bakteriyel Etkileşimleri: Oleuropein’nin standart olması kaydı ile, avutralyada yapılan bir araştırmada Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori ve staphylococcus aureus'a (Metisiline dirençli S. aureus dahil) karşı aktif olduğu tespit edilmiştir. Helicobakter pylori, bir çok ülser türünün ana nedenidir. Bu bakterinin bulunması durumunda bazen insanlarda ülser meydana gelmez, fakat gastrit görülür. 

3-4 Virolojik Etkileşimleri: Coxackievirus A21 de dahil olmak üzere virüslere karşı antiviral olduğu tespit edilmiştir. Newcastle virüsü, influenza A virüsü ve sindbis virüsü gibi parafinotroteinaz virüsleri de dahil olmak üzere enfeksiyondan 8 saat sonra verildiğinde virüsidal (virüsleri öldüren) etkiler göstermiştir. 

4. Oksidasyon Etkisi

Oksidasyon, vücudun normal faaliyetleri ile ürettiği ya da çevresel koşullardan aldığı “Serbest Radikal” denilen oksitleyici kararsız elektron içeren moleküllerin hücreler üzerinde oluşturduğu zararlı etkidir. Bu moleküller elektron kaybettiğinden, dayanılmaz bir açlık çeker ve sağlıklı moleküllerden elektron transfer etmeye çalışır.  Daha gözle görülür olması açısından kısaca metal yüzeylerde oluşan paslanmaya benzetilebilir. Paslanan metal yüzeyler bir süre sonra maddesel bütünlüğünü yitirir yani atom kaybeder. Vücudunuzda oksidasyon (Oksidatif Stres) oluşumuna neden olur.

Hücreleriniz günlük ortalama 10.000 serbest radikal saldırısına maruz kalır. Bu süreç vücudunuzda antioksidan savunma kuvvetleri tarafından yönetilir. Zararlı serbest radikaller yok edilir veya vücuttan uzaklaştırılır. Bazı çalışmalar 25 yaşından itibaren antioksidan savunma sisteminin maksimum güce ulaştığını ve 25 yaştan sonra zayıflamaya başladığını gösterir. Oleuropein’nin serbest radikal temizleme kapasitesi Orac Value 4.000.000 qmol/100gr dır.

Oksidatif Stres, serbest radikal oluşturma zincirinin kırılamaması sonucu, dokularda serbest radikal popülasyonun artmasıdır. Yani hücrelerin ihtiyaç duyduğu tüm mikrobesinlerin, faydalı yapı taşlarının hızla çöpe çevriliyor olmasıdır.

Oleuropein, bilinen en güçlü antioksidanlardan biridir. Vücutta serbest radikalleri temizleyerek hücre ölümlerini, DNA hasarlarını durdurabilir. 

5. Kan Şekeri ve Tip2 Diyabet

51,1 mg oleuropein/oleropin 6 hafta süreyle desteklenmesi tolerans testinde %6 yanıt olarak az glikoz AUC ve insülin duyarlılığına %15lik artış. Ve daha az insülin sekresyonu %14 olmuştur. 6 hafta boyunca kullandırılan 51,1 mg oleuropein pankreas beta hücrelerinin yanıt verme oranını %28 oranında iyileştirmiştir. 

6. Cilt/Güzellik/Yara İyileştirme

İtalya da yapılan bir çalışmada, oleuropein yanıkların hızla iyileştirilmesi için önerilmiştir. 

Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmada, oleropin çözeltili sıvı karışım uygulanan yaraların daha hızlı iyileştiği rapor edilmiştir. Oleropinin yaraları iyileştirmede etkilidir.  Olea europaea L.'nin (zeytin) yaprakları ve meyveleri harici olarak cilt ülserleri ve iltihaplı yaraların iyileştirilmesi için bir yumuşatıcı olarak kullanılmıştır. Kurutulmuş zeytin yapraklarından hazırlanan n-heksan ve sulu ekstraktların yara iyileştirme aktiviteleri, referans merhem Madecassol® (Bayer, İstanbul, Türkiye) ile karşılaştırmalı olarak lineer insizyon ve dairesel eksizyon in vivo yara modelleri kullanılarak değerlendirildi. Sulu ekstrakt ile tedavi edilen hayvan grubu, diğer gruplara kıyasla, eksizyonda artan kasılma (%87.1) ve ensizyon modellerinde yara gerilme mukavemetinde (%34.8) önemli bir artış gösterdi. Ayrıca, antioksidan aktivite tahlili, sulu ekstraktın n-heksan ekstraktından daha yüksek süpürme kabiliyetine sahip olduğunu gösterdi. Deneysel verilere göre, O. europaea yapraklarının sulu özü, yara iyileştirme aktivitesi sergiledi. Sulu ekstraktın yüksek performanslı sıvı kromatografisi analizine göre ana aktif bileşik olarak Secoiridoid “oleuropein” (%4.6059) belirlendi. 

Oleuropein uygulaması güneşten gelen UV(B) radyasyonunun zararlı etkilerini engeller. Cilt yaşlanmasını geciktirir. Anti-aging aktivitesi tatmin edici olarak rapor edilmiştir.  Güneş kaynaklı UV(B) ışınlarının cildin elastikiyetini bozması ve sertleşmeye neden olması gibi etkilerini engeller.

7. Kanser

Oleuropein’nin antioksidan etkisi oksidatif hasara bağlı olarak gelişen bazı kanser yapıcı maddelerin aktivitesini engeller. Düzenli olarak oleuropein kullanan bir birey %49-%51 oranında vücudunda oluşan oksidatif stresi düşürür. 

Oleuropein glioblastoma (kötü huylu bir bir santral sinir sistemi tümörü) hücreleri üzerinde anti-çoğalma etkileri kaydetti. 

Kolon kanseri hücrelerinde (HT29 ve Coco) anti çoğalma ve pro-programlı hücre ölümü etkileri gösterdi. Bu demek oluyor ki, kanserli veya sağlam kolon sağlığı için “oleuropein” harika bir seçenektir. 

Oleuropein Akciğer tümörleri üzerinde anti-çoğalma etkisi göstermiştir. 

Meme ve prostat kanseri tümörlerinin geriletilmesi ve metastaz olasılığının düşürülmesinde etki göstermiştir. 

Mesane tümörü hücre hattında çalışmış ve tümör baskılayıcı olarak olumlu etki göstermiştir. 

8. Yan Etkileri

Oleuropein kullanım miktarı günlük en fazla 345 mg/gün olarak belirlenmiştir. Uzun süreli kullanımlarda ve doz birikmesi sonucu insan vücudunda herhangi bir toksidite ve yan etkiye rastlanmamıştır. [9] Hamile, zeytin ve zeytin ürünlerine alerjisi olan bireylerde kullanılmamalıdır.

Referanslar

Olive (Olea europaea) leaf extract effective in patients with stage-1 hypertension: comparison with Captopril

Antihypertensive, antiatherosclerotic and antioxidant activity of triterpenoids isolated from Olea europaea, subspecies africana leaves

Olive (Olea europaea L.) leaf polyphenols improve insulin sensitivity in middle-aged overweight men: a randomized, placebo-controlled, crossover trial

Olive leaf extract attenuates cardiac, hepatic, and metabolic changes in high carbohydrate-, high fat-fed rats

Major phenolic compounds in olive oil: metabolism and health effects

Olive oils high in phenolic compounds modulate oxidative/antioxidative status in men

Antiatherogenic components of olive oil

Oleuropein, a non-toxic olive iridoid, is an anti-tumor agent and cytoskeleton disruptor

Bile acids induce energy expenditure by promoting intracellular thyroid hormone activation

The health effects of oleuropein, one of the major phenolic compounds of olives, Olea europaea L.

Antiproliferative effect of oleuropein in prostate cell lines

Antimicrobial activity of commercial Olea europaea (olive) leaf extract

In vitro antimicrobial activity of olive leaves

Antiviral activity of calcium elenolate on parainfluenza infection of hamsters

Biological effects of hydroxytyrosol, a polyphenol from olive oil endowed with antioxidant activity

Antioxidant and other biological activities of phenols from olives and olive oil

Wound repair potential of Olea europaea L. leaf extracts revealed by in vivo experimental models and comparative evaluation of the extracts' antioxidant activity

Efficacy of oleuropein against UVB irradiation: preliminary evaluation 

Effects of olive leaf extract and its main component oleuroepin on acute ultraviolet B irradiation-induced skin changes in C57BL/6J mice.

Olive leaf extract and its main component oleuropein prevent chronic ultraviolet B radiation-induced skin damage and carcinogenesis in hairless mice

Olea europaea leaf extract alters microRNA expression in human glioblastoma cells

(2Alpha,3beta)-2,3-dihydroxyolean-12-en-28-oic acid, a new natural triterpene from Olea europea, induces caspase dependent apoptosis selectively in colon adenocarcinoma cells

Evaluation of Effect of Oleuropein on Skin Wound Healing in Aged Male Balb/c Mice